Organische stofkaarten
De beschikbaarheid van organische stof heeft grote invloed op een succesvolle teelt voor de korte en lange termijn. Dit kan enorm variëren in een perceel. Met dronebeelden in combinatie met bodemmonsters kunnen we (taak)kaarten maken die meerdere jaren gebruikt kunnen worden voor gerichte bodemverbetering.
Spot spraying
Via machine learning herkennen we onkruiden op dronebeelden. Deze kunnen we omzetten in taakkaarten voor spuitmachines. Hiermee besparen we wel 95% op gewasbeschermingsmiddelen.
​
Ridderzuring is één van meerdere spot spraying toepassingen. D.m.v. een drone wordt er vanaf 40 meter hoogte zo’n 150 foto’s per hectare gemaakt, deze foto’s worden via image stitching (aan elkaar naaien) gecombineerd tot één beeld van het gehele perceel in hoge resolutie. Daarin worden de zuringplanten (of desgewenst ander planten) door een computeralgoritme gedetecteerd wat de basis vormt voor een taakkaart.
​
Ten opzichte van volvelds spuiten heeft dat verschillende voordelen: meer dan 90% besparing op onkruidmiddel, stikstofbinder klaver wordt gespaard en geen groeistagnatie van het gras waar niet gespoten wordt. Ten opzichte van handmatige spotspraying met de rugspuit geeft het werken met een taakkaart en veldspuiten een enorme arbeidsbesparing, waarbij ook nog eens de nauwkeurigheid toeneemt en mindere gemiste zuringplanten.
Advisering
Naast dronevluchten verzorgd ABdrone voorlichting en advies voor innovatieve en duurzame landbouw. Met projecten gerelateerd aan 5G internet, strokenteelt, Agri PV en robotisering.
Plant stress
Met behulp van multispectrale analyses kan in een heel vroeg stadium bepaald worden waar de groei van een plant achterblijft. Bijvoorbeeld door verkeerde bemesting of ziekten. Dit kan zowel voor onderzoek als voor bijbemesting gebruikt worden.
Gewasschade taxaties
Met dronebeelden kunnen schades vastgesteld worden door bijvoorbeeld hagel, vraat of verkeerde grondbewerkingen.